Donderdagavond is er in de Raadszaal de aftrap geweest tot het vormen van een nieuw college. Alle fracties die zitting zullen hebben in de gemeenteraad van 2006 tot 2010 hebben tijdens dit startdebat hun speerpunten ingebracht. Hier volgt de inbreng van GROENLINKS.
Nu ik hier zo sta na de verkiezingen, voel ik me wel een beetje de muis op de brug die tegen de olifant zegt: Wat stampen we lekker, hè?
Maar aan de andere kant kan de olifant wel erg schikken van de muis en soms is hij er zelfs bang voor.
Dit geeft gelijk aan hoe GROENLINKS de uitslag beleeft van de afgelopen verkiezingen. Hierbij wil ik dan ook de PvdA van harte feliciteren met hun olifanten overwinning. Maar ook de SP heeft een olifantenoverwinning behaald en daarmee wil ik ook hen van harte feliciteren.
Al heeft GROENLINKS dan een zetel verloren, de raadsverdeling is nu wel naar links opgeschoven. En de mogelijkheid doet zich voor om een linkse coalitie te vormen.
Dus dit geven we de PvdA ter overdenking mee.
Maar wat is nu de visie van GROENLINKS voor de toekomst van Almelo?
Groenlinks staat voor een duurzaamheid.
Voor ons betekent dat, dat er zuinig omgaan moet worden met de groene ruimtes in en om de stad. Het mag niet langer een sluitstuk zijn bij de ontwikkelingen in Almelo. Het landschap is er vaak al veel langer dan de stad, dus respecteer dit en pas de ontwikkelingen daaraan aan.
En leven in een stad in het groen wil toch iedereen.
Duurzaamheid betekent ook minder auto’s in de stad en meer goedkoper en liefst gratis openbaar vervoer. Maar ook de fiets neemt hier een belangrijke plaats in. Laten we er dan voor zorgen dat de fietser ook goed en veilig zijn weg kan vinden in Almelo.
Per slot vervuilt de fiets niet, is fietsen gezond voor lijf en leden, stress verlagend en zeer sociaal.
Naast duurzaamheid staat bij GROENLINKS de mens centraal.
De mens wil meedoen in de samenleving.
Maar moet daar ook de kans toe krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat er ingezet wordt op armoede bestrijding. Vooral kinderen mogen hier niet de dupe van worden. Laat ze spelen, sporten, geef ze mogelijkheden boeken te lezen en internet te gebruiken als die voorziening thuis niet aanwezig is. Maar bovenal laat ze samen komen en elkaar leren kennen, autochtoon en allochtoon, in een omgeving in de buurt die bij hen past zodat ze met elkaar activiteiten kunnen ondernemen waardoor verveling en rondhangen wordt voorkomen.
Want tenslotte is de jeugd onze toekomst
Maar ook de oudere mens die aan de onderkant van de samenleving leeft wil blijven meedoen. De gemeente kan er voor zorgen dat de voorzieningen zo goed mogelijk bereikbaar zijn, ook voor de allochtone medemens.
Dat de mensen volwaardig meetellen ook als zij geen betaalde baan hebben maar zich inzetten in het vrijwilligers werk. En daar waar mensen niet meer mee kunnen doen in deze snelle maatschappij kan de gemeente passende arbeid zoeken zodat zelfvertrouwen en eigenwaarde niet verloren gaat.
Ieder mens wil graag meedoen en zou niet buitengesloten mogen worden.
Een belangrijk thema in deze tijd is de betrokkenheid van de burgers.
Een gemeente kan veel willen maar als er niet goed met de burgers gecommuniceerd wordt dan ontstaat er weerstand. Hierdoor kunnen plannen mislukken of krijgt de gemeente het verwijt zich niets van de burgers aan te trekken.Advertenties in huis aan huisbladen voldoet niet. De gemeente zal andere wegen moeten zoeken om de burgers te informeren.
In contact met burgers treden werkt beter.Dit kan door meer wijk- en buurtgericht te werken. Kleinschaligheid bevordert de betrokkenheid van de burgers.Als daar dan ook een buurtwerker aanwezig is hebben de burgers een aanspreekpunt om hun wensen en verlangens kenbaar te maken. Daar zal natuurlijk dan ook extra ondersteuning voor nodig zijn.
Kleinschalig en buurtgericht werken zal de betrokkenheid van de burgers vergroten.
GROENLINKS vindt dat woningen in Almelo en de kernen betaalbaar moeten blijven.
Er zullen betaalbare woningen beschikbaar moeten komen voor starters op de woningmarkt. Woningen die een betaalbare huur hebben zullen in stand gehouden moeten worden. Ook vindt GROENLINKS dat er meer gevarieerd gebouwd zou kunnen worden. Ouderen, gezinnen en jongeren in een pand dat voor elke doelgroep aantrekkelijk is. Maar er kan ook gedacht worden aan hofjes voor een- en tweepersoonshuishoudens.
De Turkse gemeenschap heeft een heel andere visie op wonen. Ook daar zal de gemeente onderzoek naar kunnen doen om te zien wat daar de wensen zijn. GROENLINKS is van mening dat er niet aanbodsgericht maar vraaggestuurd gebouwd zou moeten worden.
In Almelo moet plaats zijn voor een gevarieerd woningaanbod, aantrekkelijk voor de verschillende doelgroepen in de stad.
Iets anders wat met geld te maken heeft is het toerisme en de recreatie in Almelo.
Almelo kan een unieke plaats innemen in Twente.
Een stad die zo dicht bij de natuur ligt kan daar enorm van profiteren als er een totaal visie zou komen over hoe men in Almelo aankijkt tegen recreatie en toerisme. En dat hoeft geen massa toerisme te zijn. Kleinschalig, gericht op wandelen en fietsen, met kamperen bij de boer, zwemmen in de onbebouwde leemslagen kunnen een milieu en mensvriendelijk alternatief bieden voor de gehaaste westerling.
GROENLINKS pleit dus voor het ontwikkelen van de mogelijkheden van recreatie en toerisme.
Al met al heeft GROENLINKS een duidelijke visie over waar het met Almelo naar toe moet.
Duurzaam, mens gericht, betrokken en betaalbaar.
En op deze wijze wil de muis lekker meestampen met de olifant.