GroenLinks presenteert deze avond de voorjaarsnota.
Voorjaarsnota 2008.
GROENLINKS wil bij deze voorjaarsnota het accent leggen op drie punten die wij van belang achten.
Onze speerpunten die ook in ons verkiezingsprogramma een prominente plek hebben ingenomen en waar wij nu extra aandacht voor vragen zijn:
· GROEN de fietsnota,
· LINKS de speerpunten van de KRA
· GROENLINKS cultuur het poppodium.
en dit alles gekoppeld aan Stad in Balans.
GROENLINKS vindt de titel een terechte titel voor deze voorjaarsnota.
Het afgelopen jaar wordt telkenmale de aandacht gevraagd voor het in balans brengen van de stad. Almelo heeft te weinig hoog opgeleide bewoners die een salaris hebben dat daar aangekoppeld is. Deze doelgroep moet binnengehaald worden. De voordelen daarvan ziet GROENLINKS ook. Maar om deze doelgroep in huis te halen vergt meer dan alleen mooie huizen op een groot perceel. Het winkelbestand zal ook uitgebreid en gevarieerder moeten worden, wil deze doelgroep niet alleen in Almelo willen wonen maar ook in Almelo willen winkelen.
Maar Almelo zou ook in balans moeten zijn ten opzichte van de burgers die in de lagere sociale klasse verkeren. Een balans tussen uitkering, werk en inkomen.
En hoe is de balans tussen voorzieningen voor auto’s en fietsen? Slaat op dit moment de balans niet door naar voorzieningen voor de auto, zoals parkeergarages en wegen en de middelen om deze te onderhouden?
Almelo wil in het gemeentehuis een vlakke vloer theater voor voorstellingen. We hebben al het theaterhotel en Hof ’88. De voorstellingen en concerten in deze zalen trekt een bepaald publiek. Maar hoe zit het met de jongeren van Almelo? Waar kunnen die naar toe. Is er op cultureel gebied wel een balans?
En dat zijn de punten waar GROENLINKS het graag over wil hebben.
Allereerst het Groen van GROENLINKS
Op het gebied van verkeer en vervoer wordt er veel geïnvesteerd in wegen, parkeren en onderhoud. GROENLINKS vindt dat de fietser er bekaaid van af komt. Wel eens een parkeergarage vergeleken met de fietsenstalling op marktdagen?
Dit is NIET in balans.
In 1999 is de fietsnota vastgesteld. Deze nota is op een goede manier tot stand gekomen. Veel partijen in Almelo waren betrokken bij het tot stand komen van de nota en de fietsnota is door de raad unaniem aangenomen . In de raadsvergadering van 18 maart is in een motie gevraagd om een inspanningsverplichting te leveren om mogelijkheden te zoeken €500.000,- ten behoeve van de autonome investeringen te realiseren. Hoe staat het hier eigenlijk mee? Al wat gevonden?
Nu worden er in de voorjaarsnota 7 projecten genoemd voor 2008 en nog eens 5 voor 2009. In totaal voor een bedrag van €419.000,- In de Aanvulling Fietsverkeer Plan 2010 zijn 57 autonome restant projecten uit het fietsplan 2010 opgenomen. Met andere woorden: in januari 2010 zijn ten hoogste 12 autonome projecten gerealiseerd en 35 autonome projecten niet. Hierbij niet opgeteld de aanvullingen op de nota Fietsplan 2010. En dat in 10 jaar tijd.
Uit de memo van 5 juni over de besteding van de gelden van de Cogas, Essent en BNG blijkt dat een beperkt deel terug vloeit naar de burgers.
Daarom stelt GROENLINKS voor om uit deze gelden een bedrag beschikbaar te stellen om een groter deel van de autonome projecten van de Fietsnota te realiseren.
Hiermee komt er meer balans in Almelo.
En dan het LINKS van GROENLINKS
Almelo mag niet vergeten dat er een grote groep Almeloërs zijn die hier wel wonen maar nog geen geld hebben om dat in Almelo te besteden omdat zij niet meedoen in het arbeidsproces.
Dit is dus NIET in balans.
Hoe krijgt de gemeente Almelo dit in balans?
Kies je als gemeente ervoor om de financiële en sociale positie van de Almelose bevolking te vergroten?
Kies je voor het “binnen halen” van de rijken of kies je voor het verkleinen van de armoede in Almelo. Of kan dit en/of ook en/en worden.
Almelo is sterk bezig om inwoners te helpen aan een betaalde baan door middel van Convince en fusion. Dit is goed omdat een baan een kans biedt op een zelfstandig bestaan. Het gevaar is wel dat herintreders in de armoede val terecht komen. Dit is niet stimulerend om aan het werk te gaan en zeker niet motiverend om te blijven werken. Daarom wil GROENLINKS het speerpunt inkomens harmonisatie tot 125% van de KRA ondersteunen.
Groenlinks vindt het belangrijk dat mensen een besteedbaar inkomen hebben boven het bijstandsniveau. Personen die net boven de 115% van het minimum inkomen verdienen, komen niet in aanmerking voor vele subsidies en hebben hierdoor minder te besteden dan iemand die een uitkering heeft. Als wij, als gemeente Almelo, het belangrijk vinden dat mensen een betaalde baan hebben, moet daar tegen over staan dat mensen er ten opzichte van uitkeringen op vooruitgaan en niet achteruit.
Daarom wil GROENLINKS hierover een motie indienen.
Dit brengt Almelo meer in Balans.
Een laatste punt dat nog niet in balans is, is de cultuur in Almelo.
Daarom wil GROENLINKS naast bovengenoemde punten nogmaals aandacht vragen voor het poppodium. Ook bij de behandeling van de voorjaarsnota 2007 heeft GROENLINKS hier aandacht voor gevraagd.
Het grote plan van een poppodium is afgeblazen. Erg rouwig is GROENLINKS daar niet om. Maar om nu verder niets te doen behalve wat algemene punten die verwoord zijn in het raadsvoorstel, die op zich natuurlijk best goed zijn, vindt GroenLinks te mager.
Graag ziet GROENLINKS een kleinschalig poppodium. Dit kan op dezelfde plek als waar het grote poppodium was gepland. Maar nu simpel. Een zaal en oefenruimtes met geluidsapparatuur. De ruimtes kunnen voor een klein bedrag gehuurd worden door bandjes die gewoon willen oefenen, freestylen, raggen of hoe het ook mag heten tegenwoordig, zonder begeleiding of iemand die op hun vingers kijkt.
Daarnaast kan er in de zaal een programma aangeboden worden dat betaalbaar is, met entreekaartjes tussen de 5 en 15 euro voor de Almelose jongeren. En natuurlijk zijn ouderen ook welkom. Als Almelo hier voortvarend werk van maakt, zou er misschien ook een mogelijkheid open blijven dat Almelo de subsidie van de provincie niet hoeft terug te betalen maar deze kan aanwenden om toch een kleiner poppodium te realiseren.
Hiermee komt er ook op cultureel gebied een betere balans in Almelo.
Daarnaast blijft GROENLINKS wijzen op de demografische ontwikkeling. GroenLinks gelooft niet in een groei van de stad. Er zullen huizen nodig blijven dus daar zal voor gebouwd moeten worden. GroenLinks is dan ook niet tegen Waterrijk mede omdat er voorlopig uitgegaan wordt van 4000 tot 4500 woningen. Het kan altijd minder worden.
Maar voor Leemslagen geldt dit niet. Dit is een mooi stukje natuur en GROENLINKS vindt dat dit zo moet blijven.
Als er in Leemslagen voorbereidingen getroffen gaan worden om te bouwen en als dan blijkt dat dit niet haalbaar is dan wordt er grote schade toegebracht aan de natuur. Ook het opnieuw beschikbaar stellen van nieuw gebied voor industrie aan de westzijde van het kanaal wil GROENLINKS tegen gaan. Almelo investeert al in revitalisering en GROENLINKS pleit ervoor om eerst af te wachten of hiermee niet voldaan wordt aan de behoefte. Zeker nu ook het XXL businesspark zijn poorten heeft geopend.
Daarom pleit GROENLINKS er nogmaals voor om niet aan de westzijde van het kanaal te bouwen. Dus geen woningbouw in Leemslagen of industrie in Buitenhaven west.
GROENLINKS wil meewerken aan een stad in balans. Maar dat betekent voor GROENLINKS wel:
· Een balans tussen auto en fiets door de fietsnota versneld uit te voeren.
· Een balans tussen de sociale bovenklasse en de sociale onderklasse door harmonisatie tot 125%.
· Een balans tussen culturele voorzieningen voor ouderen en jongeren door een kleinschalig poppodium met oefenruimtes te realiseren.
· Een balans tussen bebouwing, industrie en natuur door Waterrijk wel te bouwen maar Leemslagen niet en wel revitalisering en geen industrie in Buitenhaven West.