Monumentale steden zijn aantrekkelijker en weten een diverse bevolking en bedrijvigheid te trekken.

Op korte termijn lijkt slopen en nieuwbouw vaak de meest economische optie, maar op de lange termijn heeft de stad veel meer aan behoud van het stedelijk erfgoed. Op zoek gaan een nieuwe functie voor deze gebouwen is daarbij een mogelijkheid. 

 

Aanpassen aan veranderde eisen
De behoeften van een stad en inwoners veranderen constant. Daarom moeten gebouwen soms aangepast worden aan nieuwe functies. Voor monumentale gebouwen is het een uitdaging om de originele vormen zoveel mogelijk in ere te laten. Een voorbeeld is nieuwe kozijnen met isolatieglas, maar met de oorspronkelijke spijlen. Of scholen en kerkgebouwen die een woon- of kantoorfunctie krijgen. Het toestaan van zulke ontwikkelingen is belangrijk. Zo kan het erfgoed behouden blijven.

Koesteren
Stedelijk erfgoed is veel meer dan alleen officieel aangewezen monumenten. Het gaart om alle gebouwen, straten, parken en waterlopen die door hun bijzondere kwaliteiten ook het karakter en de sfeer bepalen van een plek. Wat vooral nodig is, is een mentaliteit van waarderen en koesteren.

Daarom heeft Hans Buitenweg van GroenLinks samen met Michiel van Heek van de ChristenUnie en Martin Mulder van D66 een manifest met voorstellen opgesteld. Hierbij hebben zij hulp gehad van Norman Vervat van Stichting het Cuypersgenootschap.

Enkele voorstellen van de drie partijen zijn: het compleet maken van de monumentenlijst, het beschermen van karakteristieke stadsgezichten en het in kaart brengen van bedreigd erfgoed.

Iedereen die meer wil weten, kan het document hieronder lezen.