We behandelen de begroting voor 2015. Waarschijnlijk de laatste begroting die we nog op een redelijk acceptabele manier sluitend krijgen. De begrotingen van 2016, 2017 en 2018 worden een flinke klus.  GroenLinks heeft ingestemd met de nu voorliggende begroting, net als de meeste partijen.  

Soms wel met aanpassingen door amendementen. Neem bv de transities. Ook heeft de raad unaniem het raads-programma aangenomen dat u heeft overgenomen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat we zonder slag of stoot akkoord kunnen gaan met de voorliggende begroting. GroenLinks moet helaas constateren dat Almelo in onderzoeken en statistieken vaak in de onderste regionen zit. Dat is triest voor de stad maar ook voor de mensen die er wonen. De grote vraag is dan ook gaat deze begroting het tij keren?

Waar hebben we het dan over?
Ik zal dit illustreren aan de hand van de Gemeentelijke Duurzaamheids Index 2.0.
De GDI index werkt met drie clusters namelijk: 

  1. Mens en samenleving;
  2. Milieu, natuur, grondstoffen en kringloop;
  3. Economie

Deze drie hoofdgroepen zijn verdeeld over 24 indicatoren . Gezamenlijk is dit de Duurzaamheid index (ter vergelijk zie Deventer).

Laten we eerst kijken op welke van 24 indicatoren we het goed doen. Dat is op het terrein van:

  • Gender gelijkheid
  • Sport
  • Water en lucht
  • Afval
  • Vervoer

Dan zijn er nog een aantal waar we redelijk op scoren zoals:

  • Hergebruik
  • Veiligheid
  • burgerparticipatie
  • CO2-uitstoot verkeer

Ronduit slecht doen we het op gebied van:

  • Minima
  • Onderwijs
  • Gezondheid
  • Natuur
  • Energiegebruik
  • Energiebesparing
  • Hernieuwbare energie
  • CO2-uitstoot in het algemeen
  • Werkloosheid
  • Jeugdwerkloosheid
  • Werkgelegenheid
  • Onroerendezaakbelasting (OZB)

Dit zijn twaalf van de 24 punten. Volgens GroenLinks gaat het hier om zeer essentiële punten.

Inkomen
We hebben veel mensen met een minimuminkomen. Het college heeft geen extra beleid om de achteruitgang van inkomens tegen te gaan. De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (wtcg) wordt voor grote groepen afgeschaft. GroenLinks steunt dan ook het voorstel van SP, PvdA plus eventueel GroenLinks. Het onderwijsniveau in Almelo is laag en de laaggeletterdheid is groot. Wat gaan we daar aan doen?  Bibliotheek filialen en uitleenpunten spelen hierbij ook een ro. Wij steunen het voorstel van de  SP.

Op gezondheid scoren we ronduit slecht. Worden de doelstellingen van het gezondheidsbeleid wel gehaald? Op preventie wordt bezuinigd! 

Natuur
Op het gebied van natuur moet het ook beter. Veel natuur is verloren gegaan aan woningbouw en bedrijventerreinen. Om dit deels te compenseren is het nodig om de ontwikkeling van een dorpslandgoed te stimuleren. De bezuiniging op coördinatie van het onderhoud van de bomen vinden wij een slecht signaal. We gebruiken te veel energie zowel de burger als de overheid. Energiebesparing en opwekken van hernieuwbare energie is de oplossing.

Hier komt deze begroting niet voldoende aan tegemoet. Wel wordt er op pagina 51 iets genoemd over energiebesparing en energie-management. Hoe gaan we dat verbeteren? Als we de CO2 uitstoot niet verlagen halen we bij lange na de doelstellingen niet die Europees en landelijk zijn gesteld. Hoe denkt u dit de komende jaren te verbeteren? Gaat u met het gemeentelijk wagenpark elektrisch rijden! 

Werkloosheid
De werkloosheid in Almelo is erg hoog: 12 procent van de groep 15 - 65 jarigen is werkloos. Met het huidige beleid gaat dit niet lukken. Er moet werkgelegenheid gecreëerd worden. De huidige maatregelen leiden alleen maar tot verplaatsing en verdringing van werk! Welke extra actie mogen we hierop verwachten?

Onroerendezaakbelasting
Met de inning van de Onroerendezaakbelasting liggen we ruim boven het gemiddelde in Nederland. De burger wil hier ook wat voor terug. Op pagina 12 lezen we bij de indicatoren dat de burger niet positief naar de gemeente kijkt alle scores zitten ruim onder de zes. Dit moeten we zeker verbeteren anders vervalt de legitimiteit van de OZB verhoging helemaal. De gemiddelde duurzaamheidsindex in Nederland is 5.0 voor Almelo is dat 3.9 (zie ook pag. 51).

Grote projecten
GroenLinks maakt zich zorgen over de grote projecten. Hoe zit het met de voortgang van het stadhuis. Durft u nog steeds te garanderen dat dit binnen de afgesproken uitgave van  € 59.000.000,– blijft?

Met betrekking tot de binnenstadsplannen kan GroenLinks, gezien de tekst in de begroting( pag. 68 en 70), zich  niet geheel aan de indruk onttrekken dat u er rekening mee houdt, het zonder de 8,9 miljoen van de provincie te moeten doen. Dit heeft dan uiteraard ook gevolgen voor de waterboulevard.

Ten aanzien van Ontwikkeling Noordflank opteert GroenLinks voor het Dorpslandgoed. Het lijkt ons goed dat er ook bestuurlijk met de initiatiefnemers wordt gesproken en er enthousiast en creatief wordt meegedacht. U schrijft op pag. 75 dat er alleen ambtelijk overleg is. GroenLinks ziet graag dat er ook een ontwikkel budget voor beschikbaar wordt gesteld (pag. 76). 

Tot slot
GroenLinks trekt de conclusie dat Almelo er niet rooskleurig voorstaat. Wel levert u een sluitende begroting aan. GroenLinks kan er voor een groot deel mee instemmen.

Uitzondering hierop zijn de volgende punten in het besluit:

  1. Punt 1 f     de VVV (backoffice)
  2. Punt 1 t     niet compenseren van chronisch zieken en gehandicapten
  3. Punt 1 y     taakstelling bibliotheek
  4. Punt 1 ac   coördinatie op het onderhoud van bomen

Al deze punten worden nog geamendeerd.

Wij hopen dat de meerderheid van de raad deze voorstellen  zal steunen.