De laatste begroting van deze raadsperiode is behandeld. Voor de vierde keer staan er bezuinigingen in. Dit is een flinke aanslag op de stad en de inwoners. Veel mensen ondervinden hiervan wel de gevolgen. Omdat we onder toezicht staan van de provincie hebben we weinig ruimte om hier wat aan te doen. GroenLinks heeft verschillende ideeën over wat er moet gebeuren.

De gemeente moet weer financieel gezond worden. Dat kan door te kijken naar wat we wel doen en wat niet. Bij innoveren willen wij dat er meer nadruk wordt gelegd op extra geld uit bijvoorbeeld Europa of van marktpartijen.

Duurzame energie
Bij overheden en bedrijven is er veel aandacht voor duurzame energie. GroenLinks heeft het onderwerp energietransitie meerdere keren genoemd. Tot nu toe scoort Almelo slecht op het gebied van terrein van hernieuwbare energie.

GroenLinks en andere partijen hebben hiervoor de afgelopen tijd al vaker aandacht gevraagd.

Meer taken
Het rijk draagt steeds meer taken over aan gemeentes. Dit heeft grote gevolgen op onze eigen middelen. We krijgen telkens te weinig geld van het rijk. Daarom is het van belang om in Den Haag te lobbyen voor meer geld.

Werk
In Almelo is er veel werk, maar dit komt vaak niet ten goede aan werkzoekenden uit Almelo. Dat komt bijvoorbeeld doordat een persoon niet de juiste opleiding heeft. Ook motivatie bij zowel werkgevers als werkzoekenden kan een rol spelen.

Het college kan meer doen om bedrijven aan te spreken om ook verantwoordelijkheid te nemen voor Almelose werkzoekenden. Wij hebben eerder al gepleit voor een taskforce waaraan ook bedrijven meedoen. In de samenleving moet ruimte zijn voor mensen zonder en met een beperking. Daarom zijn wij verbaasd dat het voorstel over een toegankelijke samenleving voor iedereen niet wordt uitgevoerd. Samen met D66, de Minimapartij en CU hebben wij hierover een voorstel ingediend.

Binnenstad
Er wordt flink gebouwd in de stad. Straks is het de kunst om alle nieuwe winkelruimtes vol te krijgen. Hierover hebben wij wel wat zorgen, want er is al veel leegstand in de binnenstad. Wij vragen ons af hoe de ontwikkelingen van het Havenblok gaan. Graag willen wij weten of het al gelukt is om nieuwe winkels aan te trekken.

Supermarkt
Veel inwoners zijn boos over het verdwijnen van de supermarkt uit het centrum. Het is nog niet bekend of er een supermarkt terugkomt in het centrum. Wij willen weten of de oorzaak hiervan ligt in de gevraagde huurprijs.

Verder ontwikkelen organisatie
Dit is volgens ons een eufemisme voor reorganisatie. Wij zien wel dat er een probleem is, maar het bedrag hiervoor is gereserveerd is veel te hoog. De komende drie jaar wordt er 4,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de het verder ontwikkelen van de gemeentelijke organisatie. Wij vinden dat dit bedrag naar beneden moet worden bijgesteld.