Momenteel worden vele gezonde en volwassen bomen gekapt door de gemeente in diverse delen van de stad. Vanuit de bevolking is hier grote weerstand tegen ontstaan. Groenlinks vind het kapbeleid onacceptabel. Een uitgebreide brief is verstuurd aan het college om het kapbeleid te wijzigen
GEMEENTERAADSFRACTIE GROENLINKS ALMELO
secr.: G.T. Rietveldstraat 23
7605 DK Almelo
tel./fax. 0546-824136
e-mail groenlinks@almelo.nl
College van Burgemeester en Wethouders
Van de gemeente Almelo
Stadhuisplein 1
7600 EK Almelo
Betreft: kapbeleid bomen (o.a. in houtwallen)
Almelo, 7 maart 2005.
Geacht college,
Momenteel worden vele gezonde en volwassen bomen gekapt door de gemeente in diverse delen van de stad. Vanuit de bevolking is hier grote weerstand tegen ontstaan. Het mag u bekend zijn dat onze fractie al langer bezwaren heeft tegen het bomenbeleid van uw college.
Wij wachten overigens nog steeds op uw toegezegde nota over het gemeentelijk bomenbeleid. Deze nota is de raad toegezegd voor eind 2004.
Enkele aspecten van onze bezwaren:
- Er wordt niet gecommuniceerd met de bevolking over de wat, waar en waarom vraag.
- Ingrijpende maatregelen in de directe woonomgeving van mensen vragen om goede informatie, voorlichting en communicatie en wel vooraf en niet tijdens of na het kappen van bomen
- De raad behoort te sturen op hoofdzaken. Maar het gaat hier niet om een enkele boom, maar om honderden bomen die gekapt (zullen gaan) worden. De raad is niet op de hoogte gesteld.
- Bij de behandeling van de voorjaarsnota zijn forse bezuinigingsmaatregelen afgekondigd in het groenbeheer, waar onze fractie trouwens niet mee heeft ingestemd. De bezuinigingen lopen op van 200.000,00 tot 400.000,00 euro. Het bevreemdt ons dan ook dat er wel geld beschikbaar blijkt te zijn voor grootschalige onderhoudswerkzaamheden in o.a. houtwallen, waarbij honderden volwassen bomen verdwijnen, terwijl anderzijds de gifspuit moet worden gehanteerd, omdat er geen geld meer is voor de schoffel!
- Wij zijn het eens met de beheersmaatregelen die worden doorgevoerd als het zou gaan om houtwallen in de oorspronkelijke functie. Hoewel het dan wel erg achterstallig onderhoud genoemd mag worden. Maar de houtwallen in een woonwijk hebben een, ons inziens, andere functie met daarbij behorend beheer. Het gaat nu om veelal grote gezonde bomen, die mede de structuur vormen van een wijk als Windmolenbroek. Langs en tussen deze houtwallen zijn voet-en fietspaden aangelegd met een belangrijke recreatieve waarde voor de bewoners.
- Bomen zijn nu de dragers van de groenstructuur in de wijk, met de onderbegroeiing die daarbij behoort.
- Een ander belangrijk aspect is, dat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en dus een positieve invloed hebben op de klimaatsverandering. Bomen hebben ook een positieve invloed op het microklimaat en het binden van (fijn) stof uit de lucht.
- Ook solitaire bomen worden ons inziens nog te vaak onnodig gekapt. De bevolking komt ook steeds vaker in verzet, zij het meestal vergeefs. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij aan kappen en/of rooien niet valt te ontkomen, o.a. uit veiligheidsoverwegingen.
- De gemeente voldoet niet aan de herplantplicht, vanwege het ontbreken van voldoende financiële middelen. Deze zijn in de loop der jaren al wegbezuinigd.
Onze conclusies zijn:
- Alleen bomen kappen als onomstotelijk vastgesteld kan worden dat behoud niet meer mogelijk is.
- Houtwallen in een bebouwde omgeving hebben inmiddels een andere functie gekregen en dienen ook anders beheerd te worden.
- Maatregelen als momenteel worden genomen passen niet in de bezuinigingsoperatie die een meerderheid van de raad heeft doorgevoerd en waarbij zonodig de gifspuit weer te voorschijn moest komen om het ‘onkruid’ te lijf te gaan.
- Herplantplicht moet onverkort uitgevoerd worden. Hiervoor zullen voldoende financiële middelen moeten worden vrijgemaakt.
- In plaats van het (onnodig) kappen van bomen zouden er juist nieuwe bomen moeten worden aangeplant als bijdrage aan de bestrijding van het broeikas-effect, c.q. klimaatsverandering. Een idee is om voor elke nieuwe Almeloër als gemeente een boom te planten. Voor de symbolische compensatie van de CO2-uitstoot van het nieuwe jonge leven.
Enkele vragen:
- Bent u bereid een pas op de plaats te maken en het kappen van bomen die niet vanwege veiligheidsredenen genomineerd staan om te verdwijnen vooralsnog te staken?
- Het kappen van bomen op zo'n grote schaal en in de directe woon- en leefomgeving van mensen is zeer ingrijpend. Daarover is een goede en tijdige communicatie en informatie richting bevolking en raad noodzakelijk. Vindt u uw huidige wijze van communiceren te verdedigen? Zo ja, kunt u dat toelichten?
- Bent u met ons van mening dat het beheer van een houtwal afhankelijk is van de huidige functie en staat (al of niet bestaande uit grote volwassen bomen)? En zo niet, waarom niet?
- Volwassen bomen dragen belangrijk bij in de strijd tegen het broeikas-effect. Hoe denkt u hier met uw groenbeleid een bijdrage aan te leveren? Is uw huidige aanpak hier niet strijdig mee?
- wanneer kan de raad het voor het najaar 2004 toegezegde bomenbeleidsplan tegemoet zien?
Graag een spoedige reactie en beantwoording.
Vriendelijke groet,
Marinus Trommel
Aram Yilan
Ans van Driel
Dirk Kortman
i.a.a. gemeenteraad, griffie, natuur- en milieuorganisaties, Actiegroep “Redt het Lateraalkanaal’, pers