ALMELO - GroenLinks wil dat de gemeente Almelo zo snel mogelijk stopt met het eventuele gebruik van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Raadslid Hans Buitenweg van GroenLinks wil weten of de gemeente dit voor mens en milieu schadelijke middel nog gebruikt. Zo ja, waar?
Buitenweg wil ook weten welk beleid de gemeente voert bij de onkruidbestrijding op bestratingen. Ook de vraag wanneer de gemeente Almelo stopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen komt aan de orde, evenals de vraag of er al gebruik wordt gemaakt van gifvrije alternatieven. Aanleiding voor de vragen is het kabinetsbesluit om het gebruik van Roundup bij het bestrijden van onkruid op onder meer wegen en door particulieren vanaf 1 november 2015 te verbieden.
Zoals u wellicht bekend is, heeft de Tweede Kamer op 15 september 2011 een voorstel aangenomen over het verbod op het gebruik van Roundup in ‘niet commerciële doeleinden’, zoals het bestrijden van onkruid op de straat en particulier gebruik. Het spuiten met middelen zoals Roundup moet binnen afzienbare tijd verboden zijn ook voor gemeenten.. De Tweede Kamer wil nu een verbod op de verkoop en gebruik. Staatssecretaris Mansveld heeft het verbod naar voren gehaald. Dit was eerst 2018, maar is nu vanaf 1 november 2015. Inmiddels is ook een groot tuincentrum (Intratuin) gestopt met de verkoop van Roundup.
Onnodige risico’s
De noodzaak van het aanstaande verbod is evident; het spuiten met gif zorgt voor grote problemen. Zo komt glyfosaat – de werkzame stof in Roundup – veelvuldig voor in het Nederlandse oppervlaktewater en dit hindert gezonde drinkwaterwinning. Daarnaast wijzen wetenschappers in recent onderzoek op veel andere risico’s van glyfosaat:
- Het middel wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende soorten kanker, zenuwaandoeningen en andere grote risico’s voor de menselijke gezondheid;
- Roundup is slecht voor de biodiversiteit. Het leidt bijvoorbeeld tot schade bij reptielen, amfibieën, en mogelijk bijen.
Bovendien zijn er in de praktijk bewezen gifvrije alternatieven zoals borstelen, branden of behandelen met heet water. Deskundigen benadrukken dat gifvrije methodes dezelfde financiële kosten hebben als behandeling met gif. Inwoners van Almelo maken zich zorgen om de risico’s van het middel Roundup en de stof glyfosaat. GroenLinks heeft onlangs meldingen gehad van hondenbezitters en een kinderdagverblijf. Vooruitlopend op het aanstaande verbod, wil GroenLinks Almelo een aantal vragen stellen.