Wij denken dat Twence zeker positief kan bijdragen aan de energietransitie in Twente.

GroenLinks Almelo stemt tegen verkoop aandelen Twence

GroenLinks Almelo heeft een ander standpunt dan de meerderheid van de gemeenteraad als het aankomt op het aandelenpakket van Twence. Wij gaan voor behoud van de aandelen, onder meer omdat Twence een bijdrage levert aan de energietransitie.

 

Dit zorgt voor discussie bij de Twentse gemeenten en media. Het gaat dan om het behoud of het verkopen van de aandelen van de Twence. Daarnaast speelt het toetreden van de Munster als aandeelhouder van Twence. De meeste afdelingen van GroenLinks zijn voor behoud van de aandelen en voor het toetreden van Münster als aandeelhouder. Ook GroenLinks Almelo staat hierachter en heeft meegewerkt aan een voorstel van PvdA, D66, Leefbaar Almelo en de Minima Partij.

Voor GroenLinks Almelo zijn de volgende punten belangrijk:

- Afval is niet altijd gebaat bij marktwerking
- Verkoop levert een keer geld op, maar daarna komt er geen winst meer binnen van de aandelen
- Twence geeft een flinke boost aan het opwekken van duurzame energie

Er wordt hier en daar gesuggereerd om met de middelen van Twence in Almelo de duurzaamheid te stimuleren. Ook wethouder Langius deed deze suggestie in de Tubantia. Maar tot nu toe hebben we in Almelo nog niet veel laten zien op het gebied van duurzame energie. Wij denken dat Twence zeker positief kan bijdragen aan de energietransitie in Twente. Ook Natuur en Milieu Overijssel deelt deze mening.

 

‘Volgens Natuur en Milieu heeft Twence zich onder de gemeenten ontwikkeld van afvalverwerker tot een bedrijf ‘met een belangrijke betekenis voor verduurzaming en energietransitie in de regio’. Inmiddels willen ook de gemeenten Enschede, Hengelo, Losser en Hellendoorn Twence behouden. Het mag duidelijk zijn dat GroenLinks Almelo kiest voor behoud van de aandelen.