Tijdens de vergadering van de gemeenteraad heeft GroenLinks samen met D66, de ChristenUnie en de Minimapartij een voorstel ingediend over de toegankelijkheid van de stad. Iedereen moet zich welkom voelen in onze gemeente.

Nederland heeft in april 2016 het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap goedgekeurd. Gemeenten moeten hiervoor maatregelen gaan treffen om de punten in het verdrag uit te voeren.

Sociale stad
Almelo wil een sociale stad zijn waarbij verbinding en eigen regie centraal staan. Het blijven investeren in een toegankelijke samenleving voor iedereen is belangrijk. Dit gaat over alle leefgebieden die van invloed zijn op het dagelijkse leven, zoals zelfstandig reizen, stemmen en zelf beslissen waar ze wonen.

Om dat te realiseren is een lokale inclusie agenda nodig, waarin staat hoe de gemeente werkt aan het waarmaken van de het VN-verdrag en dus aan een toegankelijke samenleving. Maar het college heeft nu aangegeven dat het een eerder voorstel over het opstellen van een agenda niet wenst uit te voeren, terwijl ze in december 2016 nog het tegenovergestelde zeiden.

Opnieuw
Daarom vraagt de raad het college opnieuw om de slag te gaan met het VN-verdrag. Dit door nog deze raadsperiode te komen met een overzicht van wat er al gedaan wordt en wat er nog moet gebeuren.

Hierbij is de input van ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties van belang, zoals InteraktContour, Aveleijn, de Twentse Zorgcentra en de Seniorenraad. Hun opmerkingen moeten meegenomen worden in het actieplan.