De vlakken zijn de beleidsterreinen en die bepalen het thema van het schilderij. De kleuren zijn de onderwerpen binnen die beleidsterreinen waar keuzes voor gemaakt dienen te worden. De gekleurde vlakken zijn verschillend van grootte en vorm.
De grootte van het schilderij en hoeveel het moet kosten en hoeveel het moet opbrengen wordt bepaalt door de financiële ruimte.
Maar daar wil GroenLinks nu nog niet over spreken, dat komt bij de begroting. Dat is het moment om het over de financiën te hebben.
Het schilderij dat als thema Almelo heeft omvat voor GroenLinks een aantal beleidsterreinen waarbij de onderwerpen de kleuren van de vlakken vormen.
GroenLinks richt zich dan op de volgende punten:
Als eerst wil GroenLinks aandacht voor groen, milieu en duurzaamheid. Wij zijn verantwoordelijk voor de leefbaarheid van de wereld voor de toekomstige generatie. Dat houdt in dat wij, bij al onze besluiten, na moeten denken over de invloed hiervan in de toekomst.
Als tweede punt vraagt GroenLinks aandacht voor het sociale beleid. Het is onze plicht om voor die mensen te zorgen die dit zelf niet kunnen en die mensen die dat kunnen maar door omstandigheden in de problemen zijn geraakt, te begeleiden naar zelfstandigheid. Deze zorg zal in de toekomst altijd prioriteit moeten hebben.
Als derde punt heeft Almelo volgens GroenLinks een beter cultuurbeleid nodig dan er nu is. Wil Almelo zijn ambities waarmaken en hoger opgeleiden naar Almelo trekken dat zal er geïnvesteerd moeten worden in het cultuurbeleid. Laten we dit liggen dan heeft dit zeker gevolgen voor de toekomst.
En tot slot vraagt GroenLinks aandacht voor stadsontwikkeling. Het aantal woningen dat gebouwd moet worden, het aantal inwoners waar gemikt op wordt, het soort huizen dat er gebouwd moet worden zijn door de gewijzigde omstandigheden niet meer vanzelfsprekend. En ook hier geldt dat wat wij nu besluiten, gevolgen heeft voor de toekomst.
Tot zo ver de vlakken in het schilderij.
Dan nu de kleuren. De kleuren van Mondriaan zijn rood, geel en blauw. De primaire kleuren uit de kleurencirkel.
Als eerste de kleuren van groen milieu en duurzaamheid.
Rood: In de voorjaarsnota lezen we dat de gemeente het duurzaamheidbeleid zal continueren. Prima. Er is ook geld om een plan op te stellen op basis van het beleidsatelier groen, milieu en duurzaamheid. Ook uitstekend. Maar vervolgens is er geen geld om dit uit te voeren.
De logica ontgaat GroenLinks volledig.
GroenLinks kan het daar ook niet mee eens zijn. Geld beschikbaar stellen voor beleid maar er vervolgens geen uitvoering aan geven dat is geen beleid. Met het oog op de toekomst moet hier geld voor beschikbaar zijn.
Geel: Energieverslindende verlichting vervangen door energiezuinige lampen en daar waar kan de lichten doven. In de bushokjes zal al Led verlichting aangebracht worden wat een mooie besparing oplevert.
Zo zijn er veel meer initiatieven die duurzaam zijn en die op termijn zich zelf terug verdienen of geld opleveren. Dit geld kan dan gebruikt worden voor de uitvoering van het beleid t.a.v. groen milieu en duurzaamheid.
Blauw: In de voorjaarsnota wordt de lang bevochten reserveringen voor de fietsnota met één pennenstreek weggevaagd. GroenLinks is hier fel op tegen. Waarom niet ook gekeken naar het onderhoud en aanleg van wegen? Kan daar niet op bezuinigd worden? GroenLinks stelt voor om vast te stellen hoeveel geld er naar de wegen gaat en hoeveel naar de fietspaden. Bezuinig een bepaald percentage op onderhoud en aanleg van wegen en ga daarmee de fietsnota uitvoeren. Zo werkt ieder mee aan een beter mobiliteitsplan en wordt de pijn over allen verdeeld.
De kleuren van sociaal:
Rood: GroenLinks heeft al meerdere malen aangegeven dat zij een groot voorstander is van de inkomensharmonisatie. En ja, we weten dat hier een prijskaartje aan hangt. Maar dit punt kost niet alleen geld, het levert ook wat op. Mensen gaan makkelijker aan het werk. Daardoor voelen zij zich beter, krijgen meer zelfvertrouwen en zullen minder vaak ziek zijn.
Door een geleidelijk afbouw raken minder mensen in de financiële problemen. Ook dit is een positief effect. Andere plaatsen hebben hier wel voor gekozen zoals Hengelo. Daar kost de inkomensharmonisatie rond de één miljoen. Maar die keuze is wel gemaakt.
Geel: Naar aanleiding van de motie vorige jaar van GroenLinks over de hondenbelasting zijn er onderzoeken geweest hoe om te gaan met deze belasting. Naast het terugdringen van hondenpoep was er ook duidelijk de wens om losloopgebieden te creëren. Tot op heden is dit nog niet verwezenlijkt. GroenLinks is van mening dat dit in het komende jaar gerealiseerd moet worden.
Blauw: In Almelo is al sinds een paar jaar de formulieren brigade actief. Dit initiatief werpt zijn vruchten af. GroenLinks vindt dat het werkterrein van deze brigade uitgebreid mag worden. Zoals de doelgroep alleenstaande moeders en jongeren die een wajong uitkering hebben. In 2011 is de pilot afgelopen maar dit is een project wat dan in aanmerking kan komen voor voortzetting vanuit de € 250.000,- die nu gereserveerd wordt.
De kleuren van de cultuur in Almelo:
Rood: In elke onderzoek staat dat Almelo te weinig stedelijke voorzieningen heeft. Er is te weinig aanbod. GroenLinks is van mening dat initiatieven die van onderaf ontstaan gefaciliteerd en gestimuleerd moeten worden. Daarvoor zijn criteria nodig. GroenLinks verwacht dat in het komende jaar deze criteria opgesteld en door de raad vastgesteld kunnen worden zodat meer particuliere initiatieven gehonoreerd kunnen worden. Daarnaast zou er jaarlijks een budget moeten komen waaruit dit soort initiatieven worden gefinancierd.
Geel: In de voorjaarsnota lezen we dat de kunstuitleen op termijn gesloten gaat worden.
In een stad dat hoger opgeleiden wil aantrekken kan een kunstuitleen niet ontbreken.
De suggestie om de kunstuitleen onder te brengen in de bibliotheek vindt GroenLinks een uitstekend plan.
Blauw: Voor het vlakke vloertheater is geen geld meer beschikbaar. Nadat het uit het stadhuis was wegbezuinigd, kwam het terug in de nieuwe MFA. Nu deze niet wordt gerealiseerd is het vlakke vloertheater doorgeschoven naar de talentenfabriek.
Hoe staat het daarmee? Komt deze er nu wel of is dit stilletjes gerealiseerd of wordt uiteindelijk het vlakke vloertheater van tafel geveegd?
Ook dit is een onderwerp dat in een stad met hoger opgeleiden zeker een plek verdiend.
Als laatste de kleuren van stadsontwikkeling:
Rood: Het stadhuis op de markt is voor GroenLinks geen optie, al heeft de raad hier wel mee ingestemd. Misschien verandert dit nu wel door de economische crisis. Het stadhuis op een andere plek, bijvoorbeeld FORTESSA, realiseren is veel beter zowel financieel als ruimtelijk. Op de plek van het stadhuis, kunnen dan terrassen komen die van het plein het bruisende hart van de stad maken. Plaats er bomen bij en je hebt rust en ontspanning in combinatie met een dynamische binnenstad.
Geel: GroenLinks heeft al eerder aangegeven dat zij tegen woningbouw is in de buitengebieden en de groene longen. In de stad liggen voldoende stukken grond braak. Daarom pleit GroenLinks er voor om projectontwikkelaars te stimuleren en activeren om eerst op die plekken te gaan bouwen. Hoe lang staat er nu al geen schutting op de plek tegenover Talamini? En heeft de raad zich niet tot het uiterste ingespannen om de binnenstadsplannen te bespreken omdat dan juist heel snel de schop in de grond kon op het Hinnen-terrein en tegenover Talamini? De wethouder heeft dit ook beloofd maar is elke keer weer teruggekomen op zijn woorden. Laat dit jaar dan daadwerkelijk gebouwd worden in de binnenstad!
Blauw: GroenLinks staat vierkant achter cradle to cradle. Er is een informatieavond georganiseerd. Daarom vindt GroenLinks dat bij nieuwbouwplannen de eis neergelegd wordt dat er energieneutraal gebouwd wordt. Woningbouw en overige bouwplannen bouwen op basis van het uitgangspunt cradle to cradle. Dat betekent nu investeren maar uiteindelijk levert dit geld op.
De PvdA wilde vorige week geen voorschot nemen op plannen die misschien vooruitgeschoven dan wel vertraagd of gestopt worden. GroenLinks is hier heel duidelijk en consequent in. Geen Waterrijk, maar wel gaan kijken welke alternatieven er zijn, bijvoorbeeld op het gebied van recreatie en toerisme, om een deel van de investeringen terug te verdienen.
Projecten die naar voren gehaald moeten worden zijn de ontwikkeling van het Indië-terrein en het Westerdok. Deze liggen op loopafstand van het centrum en zeker het Westerdok is een goed alternatief voor Waterrijk Ook hier veel water, vlak bij de haven en je bent zo in de binnenstad. De ideale plaats voor hoger opgeleiden zoals ook uit de stadsfoto is gebleken.
En het plan Leemslagen ligt diepgevroren in de ijskast.
Heeft u nu een beeld van het schilderij van Almelo zoals GroenLinks dit ziet?
Ik zal nog even kort de kleuren voor u schetsen:
· Geld beschikbaar stellen voor de uitvoering van het beleid duurzaamheid.
· Energiezuinige verlichting aanbrengen en daar waar kan verlichting dimmen of doven.
· Het fietsenplan gefaseerd aanleggen uit bezuinigingsgelden van onderhoud en aanleg wegen. De pijn verdelen.
· Invoeren van de inkomensharmonisatie.
· Realiseren van losloopgebieden voor honden.
· Verbreden en in standhouden van de formulierenbrigade.
· Initiatieven van onderaf faciliteren en stimuleren, criteria en budget vaststellen.
· De kunstuitleen onderbrengen in de bibliotheek.
· Het vlakke vloertheater realiseren.
· Het stadhuis in de binnenstad vervangen door horeca en terrassen. Stadhuis op een andere goedkopere plek realiseren.
· Bouwen in de stad en niet in de buitengebieden.
· Alternatieven zoeken voor Waterrijk, Indië-terrein en Westerdok als eerst realiseren, en geen Leemslagen.
Zo zal het schilderij van Almelo kleurrijk zijn. Heldere duidelijke vlakken hebben, verschillend van grootte. Een plek waar natuur en cultuur bij elkaar komen in een harmonisch evenwicht.