Hieronder vindt u de bijdrage van GroenLinks Almelo aan de begrotingsbehandeling van de Gemeenteraad.

 

Knokken voor alles wat kwetsbaar is

Deel 1 bijdrage GroenLinks Almelo begroting 2005 Marinus TrommelAlmelo,

 3 november 2005.

Beste toehoorders, mensen op de tribune en leden van de pers,

De fractie van GroenLinks wil het bij deze begrotingsbehandeling eens over een andere boeg gooien. En om bij deze beeldspraak te blijven, wij bevinden ons in een schip. Enerzijds meer letterlijk vanwege de filosofie van de architect bij het ontwerp van dit stadhuis. En anderzijds, omdat we door dit rampzalige kabinet van VVD/D66 en CDA in de boot zijn genomen. Ons College heeft er overigens nog een schepje bovenop gedaan. Wij dreigen diep te zinken en lopen geheid averij op.

Wat is er aan de hand. Om dit duidelijk te maken zal ik de meest gezaghebbende Duitse filosoof en socioloog van de 20e eeuw Jürgen Habermas hier en daar citeren.

De leefwereld van mensen en het politieke en economische systeem raken steeds verder van elkaar af. Ze botsen en staan min of meer los van elkaar. In de leefwereld gaat het er om wat mensen nodig hebben, gaat het om andere waarden. Daar is het individu belangrijk, daar wordt gecommuniceerd.

Het systeem staat voor economie, efficiency, marktwerking. Daar gaat het om hoe je het e.e.a. inricht. In het systeem wordt veel geïnvesteerd maar dat gaat ten koste van de leefwereld van mensen. Volgens Habermas tast de dominantie van politiek en economie communicatie in de leefwereld aan. Er ontstaan grote problemen, doordat de verhouding is ontaard in een dominantie van deze systemen t.o.v. de leefwereld. Deze laatste, bij uitstek de plaats van het communicatieve handelen, dient te worden gerevitaliseerd t.o.v. de systemen. Tot zover de filosofie van Habermas, die ons duidelijk maakt waarom zaken gaan zo als ze gaan, hoe wij als politiek onze keuzes maken en waardoor burgers afhaken en zich niet begrepen voelen en het vertrouwen in de politiek verliezen. Dat behoren wij ons aan te trekken. Wij falen in een goede communicatie met burgers en economische belangen worden zwaarder gewogen dan andere waarden, dié vanuit de leefwereld van mensen.

Waarom wordt er dan wel geïnvesteerd in grote geldverslindende projecten waarvan het maatschappelijk nut voor het individu veelal zeer twijfelachtig is en bovendien omgeven met allerlei risico's. Waarom wordt in dit land en deze stad het meest geïnvesteerd in wegen, infrastructuur, gebouwen, industrieterreinen. En zult u zeggen, dat is toch allemaal voor de mensen? Ja maar is het écht belangrijk voor mensen? Daar wordt nauwelijks nog bij stil gestaan.

Want waarom wordt er dan zo veel afgebroken aan voorzieningen die in de leefwereld van mensen zo belangrijk zijn en bijdragen aan het geluk en welzijn van elk individu.

Sommige voorgestelde bezuinigingen zijn wel erg ondoordacht.

Een praktijkvoorbeeld:

Er wordt gekort op amateuristische kunstbeoefening voor een bedrag van 50.000 euro. Gevolg: cursusgelden moeten omhoog, mensen kunnen het niet meer opbrengen. De Muziekschool krijgt minder cursisten, minder inkomsten en het aantal docenten verminderd. Gevolg wachtgeldregelingen. Uiteindelijk blijkt de besparing van 50.000 euro een kostenpost te betekenen van 85.000 euro. Tel uit je winst. Minder mensen die deel kunnen nemen aan de amateuristische kunstbeoefening en hogere lasten.

Een ander voorbeeld:

De St. Netwerk heeft de bezuinigingen die aan hen zijn opgelegd voor 2005 met veel moeite intern opgevangen en verwacht projecten te kunnen krijgen van de gemeente voor 2005. Eind december lopen de meeste projecten af vanwege beëindiging van het GSB-beleid.

Nee, zegt het college, wij gaan alle projecten al of niet Europees aanbesteden. Wanneer precies is ook nog niet duidelijk. En dit terwijl 30 procent van de projecten onderhands kunnen worden vergeven aan de St. Netwerk. Hoe denkt het college Netwerk nog in stand te kunnen houden en daarmee de kennis en ervaring, o.a. in netwerken in onze stad op het gebied van maatschappelijk activiteiten? Men weet niet waar men aan toe is en zal binnenkort mensen moeten laten afvloeien via dure wachtgeldregelingen als er niet op zeer korte termijn duidelijkheid ontstaat. De fractie van GroenLinks vindt dit onverantwoord bestuurlijk handelen.

Hetzelfde geldt voor het vrijwilligersbeleid. Het college en de raad roepen regelmatig dat vrijwilligerswerk zo belangrijk is voor de samenleving, maar waarom moet het Steunpunt Vrijwilligerswerk dan terug van 1450 naar 925 uur? U maakt ze hiermee vleugellam, zet de bijl aan de stam van deze organisatie. Projecten als sociale activering en wijktaal worden beëindigd. De komende invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning doet juist een steeds groter beroep op inschakeling van vrijwilligers. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk zou hier een belangrijke taak in kunnen hebben, maar nee er wordt flink in gesneden. Vrijwilligerswerk is het cement van de samenleving zegt ook de wethouder, maar wat gebeurt ermee?

Het gaat wederom ten koste van de leefwereld van mensen!

De fractie van GroenLinks maakt zich wederom geen illusies dat wij het roer hier flink om kunnen gooien (naar bakboord wel te verstaan) om een andere koers te gaan varen. Toch tonen wij aan dat het anders kan en moet, willen wij de solidariteit in de samenleving nog enigszins in stand houden.

Voor ons overzicht van voorzieningen die wij geheel of gedeeltelijk wensen te ontzien en welke dekkingsvoorstellen wij daarvoor hebben gevonden, verwijzen wij u naar de bijlage bij ons uit te reiken verhaal. Het is een kwestie van andere keuzes maken. Met onze voorstellen zullen we lang niet alle bezuinigingen kunnen tegen houden. Daarvoor is met name het kabinet Balkenende verantwoordelijk. Vanaf 2007, is de verwachting, zal de begroting weer rooskleuriger zijn. Ter overbrugging willen wij met name extra bezuinigingen op het gebied van wegen, infrastructuur en de gemeentelijke organisatie doorvoeren, waardoor maatschappelijke projecten zo veel mogelijk in stand kunnen worden gehouden.

Een kleine greep uit de voorzieningen die GroenLinks wenst te handhaven al of niet gedeeltelijk.:

  • SWOA- halvering bezuiniging: ouderenbeleid moet eerder versterkt worden
  • Rioleringsfonds- halvering van de jaarlijkse storting ter vermindering van de woonlasten huishoudens

Wij hebben diverse dekkingsvoorstellen, waaronder:

  • Verhoging van de OZB met uitzondering van het gebruikersdeel woningen (de huurders): van 1,2 naar 2,2% (opbrengst 110.000 euro);
  • Deel van de vacatures gedurende 3 maanden niet invullen evenals bij ziekte (opbrengst ca 400.000 euro);
  • Besparing t.a.v. kostenposten college (30.000 euro)- de raad heeft immers het goede voorbeeld gegeven?
  • Dienstauto burgemeester en wethouders (lease auto): Ford met die Mercedes (opbrengst 21.000 euro)

Knokken voor al wat kwetsbaar is

Mijn collega's zullen nog andere zaken noemen. Ons volledige overzicht vindt u als bijlage bij ons verhaal. U kunt van ons nog de nodige moties en amendementen verwachten, afhankelijk van de discussie en antwoorden van het college.

Wij wensen hierbij onze waardering uit te spreken voor alle steun die wij hebben gekregen vanuit de ambtelijke organisatie ter voorbereiding van deze begrotingsbehandeling en doen dit via Eric Bakker aan alle anderen. Wij beseffen dat wij een extra druk leggen op de ambtelijke organisatie met onze voorstellen. Maar ook voor hen geldt: er komen betere tijden!

Deel 2 bijdrage GroenLinks Almelo begroting 2005 Aram Yilan

De fundering van een stad zijn de mensen die er wonen niet de gebouwen en de wegen. Een stad zonder mensen is geen stad. Laten wij juist die mensen faciliteren, laten wij juist die mensen de ruimte bieden en laten wij juist die mensen en hun omgeving beschermen.

Het college is rebels en gaat tegen overheidsregels in. GroenLinks heeft het zelfs aangemoedigd om tegen het beleid van het kabinet in te gaan bij uitgeprocedeerde asielzoekers maar het college had toen het lef nog niet. Het college durft nu wel tegen de overheidsregels in te gaan. GroenLinks vindt het echter nu niet gepast. Het betreft de bezuiniging op onkruidbestrijding door op grote schaal chemische onkruidbestrijdingsmiddelen te gaan herinvoeren.

Het college durft nu wel.

GroenLinks verwacht dat wij als raad morgen duidelijk uitspreken hier tegen te zijn. Op dit moment voldoet Almelo aan de landelijke norm van emissiereductie.

Straks niet meer

. De lat voor milieu wordt weer lager gelegd.

Dit mag niet gebeuren.

GroenLinks wil van de raad weten wat haar standpunt hierin is. Het moge duidelijk zijn dat onze voorkeur uitgaat naar continuering van een vriendelijk beleid ten aanzien van het milieu. GroenLinks wil knokken voor alles wat kwetsbaar is, het college kiest hier niet voor.

Verder heeft GroenLinks enkele opmerkingen met betrekking tot de programmabegroting. Hiervan wil ik twee punten belichten.

Het eerste punt betreft het bevorderen van recreatief toeristische verblijfsmogelijkheden. In de programmabegroting staat namelijk bij het realiseren van recreatiebungalows als locatie de Pooksbelten. GroenLinks vindt dat de raad hierover eerst nog een uitspraak moet doen in afwachting van de nog te schrijven nota over recreatie. Wij vinden het daarom niet gepast om nu al op de feiten vooruit te lopen. Wij willen het college dan ook vragen om de woorden "bij de Pooksbelten" te vervangen door "In Almelo".

Het tweede punt dat wij aan de orde willen stellen is de woningbouw. Indien onze fractie de sociale woningbouw aan de orde wil stellen zwaait de wethouder terecht met zijn vingertje en verwijst dan naar de nog vast te stellen woonvisie. Waarom mag dan nu wel gesteld worden dat 110 huurwoningen per jaar omgezet worden naar koopwoningen? GroenLinks vindt dat steeds meer huurwoningen onbereikbaar worden voor een grote groep Almeloërs. Twee jaar geleden was er veel vraag naar koopwoningen maar nu niet meer. Waterrijk, Kollenveld, het noorden van Almelo, allemaal gebieden met woningen voornamelijk voor de markt en geen sociale woningbouw. Feit is ook dat steeds meer goedkope huurwoningen gesloopt gaan worden waardoor de ruimte voor de sociale huurder steeds kleiner wordt. GroenLinks wil knokken voor deze kwetsbare groep en zoekt hierbij uw steun.

Deel 3 bijdrage GroenLinks Almelo begroting 2005 Ans van Driel

U heeft het dit jaar al regelmatig van GroenLinks gehoord en vandaag ook weer van mijn collega’s:

wij willen knokken voor alles wat kwetsbaar is en voor iedereen die zelf geen, of nauwelijks stem hebben in deze Gemeenteraad.

GroenLinks wil ook ontwikkelingen die leiden naar een goede solidaire samenleving in Almelo, een stad waar het goed toeven is en waar mensen betrokken zijn bij die stad en bij elkaar. Sociale cohesie noemen we dat in onze vaktaal.

Maar wat heb je aan een bruisende en hoogwaardig ontwikkelde stad met veel accommodaties, een perfecte infrastructuur, parkeergarages, een groot uitgaansgebied, veel horeca, winkels en culturele activiteiten als de mensen die er in wonen er geen geld hebben of niet gemotiveerd worden om aan al deze activiteiten deel te nemen.

GroenLinks adviseert de raad, zorg dat de levensstandaard van de inwoners op peil gebracht wordt, zorg dat mensen weer betrokken raken, zorg voor je Almelose welstand.

Zij zijn de eerste klapper die je binnen haalt als het gaat over de ontwikkeling van de stad, over deelname aan alle activiteiten en evenementen, ja zelfs in de meeste gevallen gaat het primair om deelname aan het gewone leven in Almelo. Daarom willen we ietsjes minder denken aan economie, minder geld aan wegen, gebouwen, bedrijventerreinen en willen we in deze begroting ruimte maken, geld vrij maken voor mensen die het echt nodig hebben.

Het college heeft veiligheid als prioriteit, een loffelijk streven, dat we ondersteunen. Maar trendvolgen om rijkssubsidie binnen te halen mag niet ten koste gaan van die projecten die de sociale cohesie versterken.

GroenLinks maakt daarom andere keuzes juist nu het tijd is van bezuinigingen.

We vragen dan ook de raad om een aantal bezuinigingen terug te draaien. We willen beloftes die we gedaan hebben in het verleden nakomen en dus willen we weer een mobiel team, het heeft zichzelf dubbel en dwars bewezen. Informatie aan mensen, communiceren waar ze recht op hebben dat is waar de Almeloer om vraagt.

Wij willen de allochtone zorgbemiddelaar terug en ook de Marokkaanse bemiddelaar. Gezien de recente ontwikkelingen in onze samenleving in verband met de grote problemen tussen de Nederlandse en de Islamitische bevolking. Als deze projecten weer terug komen geeft dat ook weer veiligheid en een groot stuk preventie.

Daar willen we graag de gebiedsmakelaar voor inruilen, dat heeft voor ons geen prioriteit en kan beter gerealiseerd worden in een tijd als er meer geld beschikbaar is voor luxe. Wij kiezen voor bittere noodzaak.

Ook de bezuiniging in bijdrage voor vluchtelingenwerk willen we over 2006 en 2007 niet doorvoeren, nu is het al zo dat een heleboel asielzoekers eieren voor hun geld kiest en in de illegaliteit verdwijnen. Als de bezuiniging doorgaat raakt Vluchtelingenwerk haar beroepskracht kwijt en dat zou slecht zijn voor de coördinatie en de continuïteit.

Over deze zaken zullen GroenLinks en Leefbaar Almelo morgen een aantal moties en amendementen indienen.

Als laatste wil GroenLinks de Gemeenteraad en het College vragen een motie te ondersteunen om de meest kwetsbare groep op dit moment te helpen. We willen graag dat u creatief met ons meedenkt over een regeling voor de 65+ minima. Deze groep is in de nieuwe wet Werk en Bijstand (WWB)de enigste waar we nog categorale bijstand aan mogen verlenen. Laten we gebruikmaken van deze mogelijkheid en de armoede hier verzachten.

Dus laat uw hart spreken vandaag en help ons knokken voor alles wat kwetsbaar is.